Multigroove

Een rauw, duizelingwekkend snel, grappig en belangrijk boek over het begin van de Nederlandse dance.

In mei 2008 neemt Ilja Multigroove ('echte achternaam niet belangrijk') een slaappil waar je een olifant mee plat krijgt. Maar hij bedenkt zich.

In plaats van slapen wil hij toch uitgaan. Met een aantal stevige lijnen coca?ne bestrijdt hij de chemisch opgewekte slaap. Het resulteert in 'een hartklapper van jewelste'. Als hij even later op de hartbewaking weer ligt te snuiven, begint hij 'in te zien dat er zich ergens een probleempje begon te manifesteren.'

In de 20 jaar ervoor heeft Ilja Multigroove geleefd op een niet te bevatten dieet van drank, hasj, coca?ne en xtc-pillen. Een jongen van de straat. Een hippie, opgegroeid in het Amsterdam van de jaren zeventig en tachtig, vol sjacheraars en onaangepast volk. Een knuffelaar, een muziekliefhebber tot in iedere porie van zijn lichaam. En een hardcore verslaafde.

Hij stort zich op het organiseren van illegale houseparty's in tunnels, loodsen en kraakpanden. Een wilde cowboytijd met een constant kat- en muisspel met de politie. Hij staat daarmee aan de wieg van het internationale Nederlandse dance-succes. Op zijn feesten ontwikkelt zich de hardcore en ontstaat de geuzennaam gabber, debuteren de belangrijkste Nederlandse dj's en doen de organisatoren van ID&T, Q-dance en Awakenings hun inspiratie op. Zij worden allemaal meervoudig miljonair.

Ilja niet.
Daarvoor had hij niet de doortastendheid en de focus. Daarvoor was hij te druk met zijn leven vol seks, drugs en rock-'n'-roll.

Dit is het verhaal van Ilja Multigroove. Een Amsterdammer enig in z'n soort. Hij leefde er op los. En veranderde gaandeweg de hele Nederlandse muziekgeschiedenis.

Pre-order nu zonder verzendkosten
Share |