Tabaksfabrikanten schenden tabakswet door exclusieve afspraken met festivals

Tabaksfabrikanten bedingen exclusieve verkoop tijdens popfestivals. Dat zegt de Onderzoeksredactie Tabak. Voedselwaakhond NVWA onderzoekt de contracten.

Volgens onderzoek van Onderzoeksredactie Tabak betaalt tabaksfabrikant Philip Morris aan de organisatoren van popfestivals voor de exclusieve verkoop van de eigen merken sigaretten. In de tabakswet is het verboden om exclusiviteit te eisen bij horecagelegenheden, ook op festivals.

De fabrikant ontkent. Op 16 van de 21 evenementen die de Onderzoeksredactie Tabak, gefinancierd door het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, afgelopen zomer onder de loep nam, worden enkel producten van ??n fabrikant verkocht. Volgens redactielid en onderzoeker Ties Keyzer geven 'meerdere festivalorganisaties' aan dat ze geld ontvangen voor die exclusiviteit. Volgens de Onderzoeksredactie verkopen naast Philip Morris ook fabrikanten Japan Tobacco en British American Tobacco exclusief hun sigaretten op festivals.Lees het hele artikel: Tabaksfabrikanten schenden tabakswet door exclusieve afspraken met festivalsBron: Trouw
Share |