Een verse lp uit het cellofaan halen is zo geil!

Jett Rebel is dit jaar de ambassadeur van Record Store Day Nederland, de feestdag voor de onafhankelijke platenzaak die plaatsvindt op zaterdag 22 april. Het ambassadeurschap is de artiest op het lijf geschreven. "Vinyl is voor mij d? drager waarop alle urgente muziek is uitgebracht."

Jelte Tuinstra, oftewel Jett Rebel, mag dan 'pas' 26 zijn, hij heeft al een cv opgebouwd waar menig ouder artiest jaloers op zou zijn. In zijn kinderjaren zong hij in het jeugdkoor van Majel Lustenhouwer en was hij te horen op albums van onder anderen Rob de Nijs en Jochem van Gelder. In 2003 deed hij met zijn band The Edge mee aan het Junior Songfestival, waarna verschillende andere bandjes volgden. Na zijn middelbareschoolopleiding verhuisde Jelte naar Amsterdam en studeerde piano en gitaar aan het conservatorium.

De huidige incarnatie van Jett Rebel werd geboren in 2012. Een jaar later volgden de ep's Venus (mei 2013) en Mars (januari 2014), waarna de zanger met een Edison voor Beste Nieuwkomer werd bekroond. In 2014 won Jett Rebel de 3FM Serious Talent Award en de 3FM Award voor Beste Nieuwkomer. Een jaar later mocht hij de 3FM Award voor Beste Live Act en de Zilveren Notenkraker op zijn schoorsteenmantel bijzetten.

In 2016 maakte hij bekend in een periode van twaalf maanden drie albums uit te willen brengen. En dat gebeurde ook: in rap tempo verschenen Truck (januari 2016), Don't Die On Me Now (augustus 2016) en Super Pop (januari 2017). Begin dit jaar werd Rebel gevraagd om ambassadeur te worden van Record Store Day, een aanbod dat hij met beide handen aangreep.

Drie in een jaar
Jett Rebel kijkt terug op een bijzonder jaar, met hoogte- en dieptepunten. "2016 was voor mij heel erg dubbel. In de eerste helft ging het mentaal niet zo goed met me. Nu gelukkig wel. Maar het was ook het jaar waarin ik toegaf aan mijn eigen productie. Ik maakte al langer meer muziek dan ik uitbracht, en het leek mij een goed idee om drie platen in de markt te zetten. Super Pop verscheen weliswaar in 2017, maar was daarvoor al afgerond."

Als Jett Rebel gevraagd wordt hoe zijn platenmaatschappij reageerde op het idee om in een jaar tijd drie albums uit te brengen, verschijnt er een voorzichtige glimlach om zijn lippen. "Achteraf gezien waren zij misschien blijer geweest als ik vorig jaar alleen Super Pop had uitgebracht. Truck was een album dat maar weinig mensen begrepen, terwijl Don't Die On Me Now een vertrouwder gitaargeluid liet horen. Ik moest echter eerst Truck maken om de andere twee te realiseren."

b]Het geluid en het gevoel[/b]
Een nieuwe stap binnen Jeltes carri?re is het ambassadeurschap van Record Store Day, de 'jaarlijkse feestdag voor de platen-winkel'. Hiermee treedt hij in de voetsporen van Moke, Tim Knol, Blaudzun, Triggerfinger, Kensington, Typhoon en Eefje de Visser. In Jett Rebel vond de Nederlandse Record Store Day-organisatie een ambassadeur wiens carri?re parallel loopt aan het hernieuwde succes van vinyl. Rebel: "Vinyl is voor mij d? drager waarop alle urgente muziek is uitgebracht. Als kind zocht ik al in de winkel de bakken af. En dan niet naar de nieuwe R. Kelly, maar naar platen uit de jaren zeventig. Mijn generatiegenoten luisterden naar mp3'tjes die ze hadden gedownload via Kazaa. Ik genoot echter van de geluidskwaliteit en het gevoel van echte platen. Dat gevoel is nooit weggaan. Mijn eerste ep en de daaropvolgende releases zijn natuurlijk allemaal op vinyl verschenen."

Op de vraag of de platen die hij in zijn jeugd kocht zich nog steeds in zijn collectie bevinden, reageert de zanger emotioneel: "Mijn eerste collectie is ooit gestolen. Noodgedwongen moest ik opnieuw een verzameling aanleggen. Daar zit een paar jaar tussen. Ik kon het simpelweg niet aan. De mensen van Music On Vinyl hebben me een knuffel gegeven en riepen: 'Kies wat platen uit, dan kun je opnieuw beginnen met verzamelen!' Daar ben ik ze nog steeds heel dankbaar voor."

Nieuw versus oud
Rebel koopt zowel nieuw als tweedehands, soms bij kringloopwinkels en soms in platenzaken. "Het is voor mij onmogelijk om voor of na een instore niet door de platenbakken van de winkel te gaan. En ja, natuurlijk koop je dan altijd wel iets. Eerlijk gezegd probeer ik in mijn vrije tijd niet al te vaak een bezoekje te brengen aan een platenwinkel. Het loopt namelijk altijd uit de hand. Dat was vroeger ook altijd zo. In het dorpje waar ik geboren ben, waren twee record stores. Na school ging ik ?f muziek maken ?f hing ik rond in een muziekwinkel. Ik heb zelfs eens in de buurt muziek op straat gemaakt met een bordje met de tekst: 'Ik ben aan het spelen omdat ik de nieuwe plaat van Elvis wil kopen'. Ik ben blij dat vinyl dat soort winkeltjes weer een boost heeft gegeven."

De reden dat hij graag tweedehands platen koopt, heeft niet enkel te maken met het aanbod. "Je betaalt ongeveer 25 euro voor een nieuwe plaat, en als je geluk hebt 5 euro voor tweedehands. Vinyl is erg duur, maar aan de andere kant heeft nieuw vinyl wel een heel groot voordeel: een verse, niet eerder gedraaide lp uit het cellofaan halen is zo geil!"

Mijlpaal
Na Record Store Day ligt de toekomst open voor Jett Rebel. "Op de planning stond dat ik dit jaar vier nieuwe albums zou gaan maken. Daar ben ik toch van afgestapt. Ik wil niet weer die druk van verschillende deadlines. Eerst wat tijd pakken om tot mezelf te komen. Er staan verschillende samenwerkingen gepland. Ik probeer afscheid te nemen van de obsessieve ambitie dat alles snel moet, en juist te genieten van het feit dat ik dit m?g doen."Bron: Entertainment Business
Share |