HerfstBal op Blijburg

Op 5 november viert Blijburg het bombastische Mexicaanse HerfstBal. Na hun Openingsbal, Zomerfeest en Lentefeest is het weer tijd voor een excentrieke viering. Dit HerfstBal staat in het teken van het Mexicaanse festijn 'Dia de los Muertos'. Een viering voor de voorouders: ze eren de doden en vieren het leven. Drie dansvloeren met de meest onsterfelijke dj's en bands gaan aan. Blijburg zal je deze nacht alle facetten van dit bijzondere thema laten zien.

Herdenken en feesten
In Mexico geloven ze dat er twee doden-rijken zijn. Die van de mensen die in de vergetelheid zijn geraakt en die van de mensen waar je aan denkt en zodoende levend houdt. Om in dat laatste rijk te komen moet er op aarde heel wat gevierd worden. En is precies wat er die nacht gaat gebeuren; feesten, herdenken, vieren en dansen.

Altaar
De woensdag vooraf aan het feest wordt er in de Kelder van Blijburg een altaar neergezet. Dit altaar is speciaal voor Blijburg ontworpen door kunstenaar Mark Alexander Fons. Iedereen wordt uitgenodigd om vanaf woensdag langs te komen en hun geliefden die het het aardse bestaan hebben verlaten te eren. Het altaar is zo gemaakt dat je er briefjes in kan steken of bloemen en andere voorwerpen kan achter laten. Zo groeit het altaar tot een collectief monument, waar alle religies, spreuken en wensen van mensen welkom zijn. Het getransformeerde altaar wordt tijdens het Herfstbal om klokslag middernacht naar buiten gedragen onder begeleiding van een New Orleans Funeral Band. Een kleurrijke parade volgt het altaar naar het strand, waar het ritueel in vlammen op zal gaan. Ja, je leest het goed, een burn op Blijburg!


Line-up
Eenmaal binnen op het Bal loop je eerst langs een intrigerende act van Thieu Smeets, om even stil van te worden. Bij bovenkomst wordt je overvallen door de bombastische tunes van Collectief Explosief. Deze 6-koppige formatie serveert een aanstekelijke cocktail van funk, exotica en rock ' roll. Dit keer een show met een enorme Mexicaanse twist. Tequila!

Als je deze rit hebt overleefd kun je zo door naar het muzikaal rariteitenkabinet met dj's Steven de Peven en Tienson. Nooit een saaie plaat. Steven de Peven gaat na het onvergetelijk succes op Landjuweel weer 'back to back' met Tienson. Tienson kennen we als percussionist van 'Jungle By Night', maar maakt tegenwoordig ook glorieuze furore als dj.

Voor de vlam in de pan treedt Mees Dierdorp aan. Mees reist met zijn verfijnde beats tegenwoordig de hele wereld over. Blijburg is dus erg blij dat hij deze Mexicaanse enclave ook nog even aandoet.

Reizend feestjes organisatie Habitat doet ook weer mee. Zij nemen de Salon onder hun hoede. Het is hun missie om een leefomgeving te cre?ren waarin nachtvlinders, showpony's, vreemde eenden en schouderapen met een liefde voor goede muziek kunnen bloeien en gedijen. Zij roepen hun verschillende creatieve roedels op om een authentieke Mexicaanse habitat te cre?ren aan het strand. In hun kielzog komen naast de geliefde residents, Boris van Reev en Fowls ook Nederlands bekendste disco/house duo SHMLSS mee.

De nacht wordt live bezegeld met Umeme Afrorave. Afrikaanse Rave? Inderdaad zoiets, denk 'tribal outfits', veel instrumenten, beats en een hele zuivere stem.

Tussen de bedrijven door rennen er ook nog wat skeletten rond die je verrassen met Mexican Punk en Terror Baile Funk. En dit is nog maar het begin.

Kaartverkoop is begonnen en de Vroege-Heilige-Boontjes en de Gemiddelde-Zalige-Zielen tickets zijn al een poosje uitverkocht.
Share |