Sugarfactory trekt 6,5 duizend bezoekers tijdens ADE

Met maar liefst dertien programma's en meer dan veertig losstaande acts en artiesten, kan Sugarfactory dit jaar terugkijken op zijn meest omvangrijke editie van Amsterdam Dance Event tot nu toe. Het programma werd zeer goed bezocht; in zes dagen tijd telde de organisatie meer dan 6,5 duizend bezoekers. Een droomaantal voor de club aan het Leidseplein.

Waar Sugarfactory zich voorheen kenmerkte als aanvoerder binnen de nachtprogrammering, werd er al een aantal jaren geleden een switch gemaakt: meer livemuziek in de avond, meer programmering in de ochtend op de zogenaamde 'afters' die tot het einde van de middag duren. Daarmee verdubbelde het programma haast ten opzichte van vorige edities. Ook zijn de aanwezige muziekstijlen een stuk diverser geworden, en wordt het label 'dance' in de breedste zin van het woord ingezet.


Hoogtepunten
Een van de hoogtepunten werd op donderdagavond beleefd, tijdens het ADE Liveshowcasefestival, dat samen met Melkweg, Paradiso en ADE werd georganiseerd. Deze eerste uitverkochte editie met klinkende namen als Suuns, Blanck Mass enZes in Sugarfactory zal zeker de boeken in gaan. Het Parool schreef: "De zang van Suuns en de zwaar aangezette electronica werken bezwerend, een trippende show. Suuns was in bloedvorm."

De organisatie kijkt ook met trots terug op de uitverkochte avond met dancepioniersJazzy Jeff en Kenny Dope op vrijdagnacht. De week kon er haast niet gevarieerder uit zien dan dit. Grammy-winnaar Jazzy Jeff wist met zijn aanstekelijke energie de volle zaal in zijn greep te houden. Zijn opwindende 2-uur-durende set werd vervolgens opgevolgd door het fijne werk van Kenny Dope. En de lijst met hoogtepunten gaat nog door; want ook artiesten als Gallowstreet, Ellen Allien, Shinedoe, Carl Craig en STUFF. lieten zich van hun beste kant zien.

Bezoekersaantallen
Met 6,5 duizend bezoekers in slechts zes dagen tijd kan het podium en de nachtclub aan het Leidseplein zich op gelijk niveau stellen met de grote clubs van het festival. "De capaciteit van de zaal is meer dan optimaal benut. Er waren momenten dat we twintig uur achter elkaar open waren voor publiek, met daarna een korte pauze voor de schoonmakers, en vervolgens weer een marathon van twintig uur aan livemuziek en dj's," aldus de programmeurs.

Algemeen directeur Manne van der Zee: "Met veel precisie en detail is de programmering voor Amsterdam Dance Event uitgestippeld. Voor een club van ons formaat in Amsterdam heb je de keuze: er volledig voor gaan en zichtbaar zijn in de stad, of een kleiner programma neerzetten en volledig onzichtbaar zijn, vanwege het enorme aanbod. We hebben ons goed staande gehouden."

Volgend jaar staan er twee nieuwe programmeurs aan het roer van Sugarfactory en de programmering tijdens Amsterdam Dance Event. Fela Donker, die zich volledig zal richten op de nachtprogrammering, en Ilana van den Berg, recentelijk gestart als programmeur livemuziek bij Sugarfactory, zullen de richtlijnen van de volgende editie in Sugarfactory bepalen.
Share |