Hardwell stapt als eerste dj in blockchain

Hardwell gaat zijn rechten en betalingsstromen vastleggen in een blockchain. De Nederlandse dj verwacht dat de technologie binnen afzienbare tijd gaat zorgen voor meer transparantie en een eerlijkere verdeling van rechten en gelden.

"De muziekindustrie staat bekend om zijn ingewikkelde structuur van afrekenen, met veel betrokken partijen en weinig transparantie", staat in een verklaring. "Het gevolg is dat artiesten vaak jaren moeten wachten op uitbetaling, terwijl labels, muzikanten en andere vertegenwoordigers elkaar regelmatig argwanend behandelen. Bij het registeren en beheren van intellectueel eigendom in de muziekwereld kan blockchain dienen als derde, onafhankelijke partij, die het afrekenproces sneller, effici?nter en goedkoper maakt. Het resultaat: betrouwbare authenticatie van muziek en een eerlijkere verdeling van rechten en gelden."

Hardwell neemt in samenwerking met Rightsshare het voortouw door als eerste artiest de rechten van zijn muziek en zijn eigen label Revealed Recordings vast te leggen in een blockchain-platform. "Met mijn team kijk ik continu welke innovaties en nieuwe technologie?n we in kunnen inzetten. Zoals ik met mijn chatbot het contact met mijn fans wil intensiveren, wil ik met dit blockchain-avontuur de hele keten veranderen en transparanter maken. Dat is voor elke muzikant in dit digitale tijdperk enorm belangrijk en ik ben blij dat ik de kans krijg als eerste deze stap te zetten. Binnen een paar jaar gaat dit de complete muziekindustrie ingrijpend en voorgoed veranderen," aldus de dj.

Chris van Houten van Rightsshare, dat de blockchain bouwde, licht toe: "Dit blockchain-platform stelt Hardwell in staat om zijn activiteiten te controleren en alle streaming-inkomsten van zijn eigen nummers meteen te ontvangen. Door deze techniek weten Spotify, YouTube en straks ook Facebook bij ieder nummer wie ze hoeveel moeten uitbetalen."
Share |