Incubate september betoverend, behaaglijk, baanbrekend

Het festival werd donderdag 8 september door Incubate en theater De NWE Vorst afgetrapt met een gezamenlijke openingsact in de zonovergoten theatertuin: 'Play It Back', een energieke en uitdagende voorstelling van Nastaran Razawi Khorasani.

De donderdagavond begon goed met concerten en theatervoorstellingen op negen locaties. Terwijl het publiek in 013 werd getrakteerd op optredens van Thurston Moore Group en het negenkoppige Golden Dawn Arkestra, die met hun betoverende show fans van jazz, afrobeat ?n psychpop op hun wenken bediende, viel het publiek een paar honderd meter verderop als een blok voor de technoklanken van het Duitse Sleeparchive, dat optrad in een bijzonder sculptuur bij Duvelhok.

Tilburg was vier dagen in de ban van Incubate; verspreid over niet minder dan 16 locaties werden bezoekers getrakteerd op muziek, films, beeldende kunst, theater ?n games. De zalen en gangen van De NWE Vorst boden tijdens het festival plaats aan Incubate Arcade: meer dan 40 indie games van game makers uit de hele wereld waren bijeen gebracht om bezoekers te laten experimenteren met actieve, intieme, pijnlijke en ontroerende games. Hier was ook speciale aandacht voor vrouwelijke gamemakers, met een uitgebreid programma op zaterdagmiddag vol panelgesprekken en workshops.

De eclectische Canadese indieband Slow Down Molasses was deze editie artist in residence en gaf vier unieke optredens; elke dag op een andere locatie en met een andere setlist.

Enkele muzikale uitschieters op vrijdag en zaterdag waren de optredens van Shackleton, Terrie Ex, Psychic Warriors of Gaya en Ensemble Qasyon. De Britse producer Shackleton bracht voor de allerlaatste keer zijn live project 'Powerplant' met een podium vol percussionisten en een xylofonist. Punklegende Terrie Ex zorgde letterlijk en figuurlijk voor vuurwerk door tijdens zijn set een duizendklapper af te steken in de Little Devil. De avond erop vond de eenmalige re?nie plaats van de Tilburgse band Psychic Warriors of Gaia die, verdekt opgesteld op het balkon van de Jupiler Zaal van 013, hun afwezigheid van 20 jaar in een klap deden vergeten met hun nog altijd frisse en vernieuwende sound. Voor sommige bezoekers een emotioneel moment ook, getuige de vele omhelzingen en het daverende applaus waar de groep na de show op kon rekenen.

Ook zeer ontroerend: Ensemble Qasyon, bestaande uit de zusjes Shaza (met haar 12 jaar de jongste Incubate-artiest ooit) en Jawa Manla uit Syri?. Ze wonen sinds ruim een jaar in Nederland en speelden op zaterdagmiddag een overvol Paradox plat met hun Egyptische, Griekse en Syrische muziek op qan?n en oud. Niet alleen hun instrumentbeheersing was indrukwekkend, maar ook de snelheid waarmee de twee meiden zich de Nederlandse taal eigen hebben gemaakt.

Incubate zet haar transformatie naar een volwaardig kunstenfestival in de nieuwe vorm extra kracht bij. Bijvoorbeeld in NS16 en de kleine zaal van De NWE Vorst, waar voorstellingen van respectievelijk T.R.A.S.H., Katja Heitmann en Lisa Verbelen/BOG te zien waren. In Cinecitta werd elke avond een ander filmprogramma van Borscht uit Miami getoond; het was de eerste keer dat een uitgebreid overzicht van de films van het experimentele productiehuis in Nederland te zien was. Borscht-filmmakers Keisha Witherspoon en Jonathan Kane waren overgevlogen voor Q&A's met cinemaliefhebbers en filmstudenten.

Bij Duvelhok staat nog tot en met eind oktober Iconostase 180, een sculptuur van de beroemde architect Yona Friedman. Tijdens het festival vond hier elke avond een bijzondere silent disco plaats, met intieme optredens van Mosca, Acronym en het al eerder genoemde Sleeparchive. De serene sfeer en het mooie weer zorgden voor een perfecte ambiance in de voortuin van het Duvelhok. Kunstenaar/muzikant Bert Scholten stond vier avonden in NS16, waar hij zijn publiek als een volleerde gastheer liet kiezen uit zijn 'figuratieve popmuziek'-oeuvre en woordzoekers aanbood.

Het weekend werd afgesloten met optredens van de legendarische psychedelische band Silver Apples, experimentele rockband Deerhoof en doommetalband Yob. In Caf? Extase waren speciale optredens te zien van Vlaamse en Nederlandse bands VVOVNDS X Svartvit en Tarantino X Squeeks. Deze gelegenheidsduo's kwamen tot stand in samenwerking met het Vlaamse festival Rock Herk, waar de duo's reeds in juli optraden. Incubate Arcade kon, mede dankzij Open Monumentendag, op zondag rekenen op honderden bezoekers, waaronder veel enthousiaste kinderen.

Incubate behield ook tijdens deze vierdaagse editie haar internationale aantrekkingskracht, met bezoekers uit onder andere Japan, Rusland, Noorwegen, IJsland, Sloveni? en de Verenigde Staten. Ook bestond het vrijwilligersteam als vanouds weer uit verscheidene nationaliteiten.

Incubate neemt vanaf 2016 een nieuwe vorm aan; waar het festival voorheen plaatsvond gedurende ??n volle week in september, zijn er dit jaar drie weekenden vol grensverleggende muziek, beeldende kunst, film en cultuur, verspreid over het jaar. De laatste editie van 2016 vindt plaats op 10 en 11 december.
Share |