En op de zeven Europeanen bezocht ooit dance-event

Het 'International Music Summit Ibiza's Business Report' voor 2016 is publiek gemaakt. In dit rapport vinden we een sloot aan statistieken over de huidige positie van EDM/Dance muziek in de wereld. Wat interessante feiten uit dit rapport op een rij:

De groei in de wereldwijde muziekscene is te danken aan Zuid-Amerika, China en streamindiensten. In Venezuela groeide de omzet met 79%, in China met 64%. Daarnaast groeide het aantal betalende klanten van streamingdiensten tussen 2012 en 2015 van 20 miljoen naar 68 miljoen. Dat is een toename van 66%.Bij de digitale verkoop is het aandeel van EDM/Dance 4.2%. Dat is een lichte stijging ten opzichte van 2012, maar albums werden vanaf 2014 drastisch minder digitaal gekocht. Wat betreft streams is het aandeel EDM/Dance behoorlijk afgenomen terwijl het totaalvolume 33% toenam.In de VS is 54% van alle digitale verkopen binnen de EDM/Dance een stream. Dat maakt het het op vier na populairste genre om te streamen. Latin, pop, rock en r&b/hiphop staan aan de top. In de UK is het streamen van EDM/Dance in 2015 met 3.2% gegroeid tegen een totale groei van streaming van 1.4%. House en garage zijn het populairst.EDM/Dance artiesten hebben in 2015 Spotify gedomineerd. Het meeste gestreamed is 'Lean on' van Major Lazer met 540 miljoen weergaven. Hiermee is dit ook het meeste gestreamde nummer ooit. Kygo haalde van alle artiesten het snelste 1 miljard streams in slechts een jaar en ook 'the most viral' track is EDM/Dance: 'Sugar' van Robin Schulz.EDM/Dance is het enige muziekgenre dat, sinds 2009, significante groei doormaakte in Google zoekopdrachten. Techno heeft techhouse ingehaald als meest populaire genre wat betreft downloads op Beatport. Drum & bass is het snelste stijgende genre en trance is gezakt tot plaats 10 wat betreft populariteit op Beatport:
In Frankrijk besteedt een derde van de radiostations meer dan 10% van hun zendtijd aan EDM/Dance met Avicii als meest gedraaide artiest.Gemiddelde groeide het aantal Soundcloud-volgers in 2015 35% waarbij Martin Garrix maar liefst 64% meer volgers kreeg. Sowieso doet de Nederlander het goed. Op alle social media kanalen (FB, Twitter, Soundcloud, YT) nam zijn 'fanbase' met meer dan 50% toe. Kygo kreeg er per dag 7000 social media fans bij. Hij verdriedubbelde hiermee zijn 'fanbase' in een jaar tijd. Vooral Aziatische clubs debuteren in de DJ Mag Club Top 100. Negen van de 20 debutanten is namelijk Aziatisch. In Europa heeft ??n op de zeven inwoners recentelijk een EDM/Dance evenement bezocht. Er werd gekeken naar de afgelopen drie jaar. Behalve in Nederland. Hier gaat het om slecht ??n jaar.Deze bezoekers betalen gemiddeld €50 voor een ticket in Spanje en Nederland en oplopend tot ?70 in de UK.De toegangsprijs van Tommorowland is sinds 2012 met 12% gestegen. De Full Madness Passes gingen van €173 naar €273, een stijging van 60%! En toch verkocht het event in 40 minuten uit dit jaar. Op social media heeft TML nu 18 miljoen fans/volgers.EDC Las Vegas heeft naar schatting 1,3 miljard dollar aan de Amerikaanse economie bijgedragen in de afgelopen vijf jaar. Voor transport betaalden de 1,7 miljoen bezoekers $94 miljoen en voor eten en drinken $189 miljoen. DJ producten worden in de VS veel meer verkocht. Gezamenlijk zijn de verkopen rond de $141 miljoen waarbij controllers de snelst groeiende subcategorie is: 15% meer verkopen en 6,25% meer omzet.Respondenten werd gevraagd wat zij als succesfactoren voor de toekomst zagen. Hierop werd genantwoord: de succesvolle verkoop van SFX/Beatport aan een of meerdere partijen met verstand van de dance-scene, het introduceren van eerlijke vergoedingen door streamingpartijen, positieve houding van overheden tegenover EDM/Dance, de toename van het aantal vrouwen in invloedrijke posities binnen de scene, een informatieve en preventieve houding tegenover drugs, meer acceptatie en respect van mainstream media voor EDM/Dance en meer transparantie over en lagere inflatie van artiestenfees. Hierbij was volgens de ondervraagden de eerlijke vergoedingen voor muziekstreaming de grootste aanjager.De wereldwijde electronische muziekindustrie vertegenwoordigt een waarde van $7,1 miljard. Dat is 60% meer dan drie jaar geleden.
Check het hele rapport hier.
Share |