25 Jaar Multigroove in de Elementenstraat

Het bloed giert inmiddels door de aderen van de Multigroove crew; De afsluiting van het 25-jarig jubileum in de legendarische Elementenstraat is een feit. Het feest maakt al ongekend veel los vanaf de allereerste aankondiging, iedereen snapt immers dat hier geschiedenis geschreven wordt. De locatie ademt de sfeer van weleer nog altijd uit en de artiesten zijn als vanouds laaiend enthousiast; alle puzzelstukjes vallen op hun plaats om op 26 november 2016 een droomeditie neer te zetten met een eenmalige onvervalste Multigroove Elementenstraat Reunion. En reken maar dat dit er eentje wordt voor de echte trouwe gangmakers en feestbeesten, de die-hards, de Multi-tribe.

Personal Invitation
Dat er heel veel animo is voor deze happening moge duidelijk zijn. Dit gaat uitverkocht! Om er voor te zorgen dat dit feest zijn Authenticiteit behoud en de sfeer en spirit gewaarborgd blijven zoals tijdens 25 year Multigroove in de WesterUnie eerder dit jaar, Hebben ze er voor gekozen om met personal Invitations te gaan werken. Hou de website en de socials in de gaten en check regelmatig je Mailbox voor jouw personal Invitation.

Bedreigingen
Weer terug naar de Elementenstraat, al was het maar voor ??n lange nacht. Het bloed kruipt immers waar het niet gaan kan; Ook vanuit de bezoekers stromen immers al jaren verzoeken, smeekbedes, liefdesbrieven en regelrechte bedreigingen binnen dat Multigroove echt terug moet keren naar de plek waar het allemaal begon. Uiteindelijk heeft Arne van Mary go Wild die bezig is met een boek over Multigroove het ijs gebroken en is Multigroove in contact getreden met Duncan Stutterheim, die zijn roots nog altijd hoog in het vaandel heeft en Multigroove nog steevast noemt en roemt in interviews. Want ook hij was regelmatig in de Elementenstraat te vinden.Heilige grond
April 1992 doet Multigroove de deur open van de eerste illegale underground rave club in Nederland; in de industri?le loods van Focus in de Elementenstraat in het Amsterdamse Sloterdijk gebied. Een episch tijdperk brak aan; Niemand had voorzien dat deze plek zo'n prominente en bepalende rol in de geschiedenis van de Dance zou gaan spelen. De Elementenstraat werd heilige grond en het straatnaambordje werd het meest gestolen bordje van Nederland. De Elementenstraat, The House of God, Multigraf of simpelweg Multi; Elke week ging het hier compleet van god los.

Eerste gabbers
De Elementenstraat was keer op keer uitverkocht met ca.1500 bezoekers. Er werd veel ge?xperimenteerd met muziek; de eerste techno rave sound, hardcore, oldstyle, harde psytrance, live-acts - ook de eerste full color flyers en lasers. Het was een spannende tijd. Het was de voor avond van de muzikale revolutie van de jaren '90. De Elementenstraat werd de harde tegenhanger van de Luna waar de softere Beatclub feesten van Per plaats vonden en de gappies van Multigroove werden al snel 'gabbers' genoemd, wat in korte tijd synoniem werd voor de liefhebbers van de harde stijlen die in de Elementenstraat aan bod kwamen. In de documentaires 'Impact' van de VARA en 'Onrust' van de VPRO kon men de beelden zien van dit destijds nieuwe fenomeen, wat tot op de dag van vandaag veel teweeg brengt.

House of god
Met de "House of God" als titel bereikte Multigroove in de Elementenstraat de legende-status die het vandaag de dag kent. Deze plek was de thuishaven voor het later immens populaire Dreamteam (Buzz Fuzz, Dano, The Prophet en Gizmo) en was voor artiesten als Pavo, Bass-D, Champ-e-on, Voodoo Child Waldo en vele andere de kick-off van hun carri?re. Fierce Ruling Diva (Flamman & Abraxas), Chosen Few, Sunny D, Spider Willem en Darkraver waren veel en graag geziene gasten, Lady Dana leerde hier de fijne kneepjes van het draaien en live-acts als Speedy J, Praga Khan, M.N.O. en The Messiah speelden er het dak vanaf; De lijst met legendarische artiesten die er gestaan hebben is oneindig.Wall of sound
De tijd waarin het nog altijd maar de vraag was wie er nou eigenlijk op het podium stond, toen muzikale grenzen en hokjes nog niet getekend waren en de geest van de underground nog levendig en ongehinderd rondwaarde in de verlaten uithoeken van onze hoofdstad. De Elementenstraat werd het icoon van dit tijdperk, geroemd om de enorme Wall of Sound, de saamhorigheid en de ongedwongen underground sfeer. Hier werd je niet beoordeeld op je uiterlijk of kleding, hier kwam je om te feesten tot je er de volgende middag bij neer viel. En dat kon hier letterlijk, want de Elementenstraat was tot 9.00u 's ochtends en vaak zelfs tot 12.00u open.Operatie staartjes
Na 61 feesten deed de politie op 15 mei 1993 met buitenproportioneel machtsvertoon een inval die de naam Operatie Staartjes kreeg. Bewapend en getooid met baretten werd iedereen met een zak over het hoofd weggevoerd. Dit betekende het einde van het illegale tijdperk maar de legende was geboren. Nog weken achtereen werden er waken gehouden voor de deur van het warehouse, met drank en auto's met beukende speakers om de locatie te eren. Zelfs een jaar na de inval stonden er nog een paar honderd man te feesten op de straat, waarbij een krans en oude posters de hekken om de Elementenstraat sierden.

Share |