350 Duizend dance-festivalbezoekers in juni

Komende maand vinden in Nederland 52 festivals plaats. Hoeveel bezoekers kunnen de organisatoren verwachten?

Potentieel
Via Facebook en Partyflock geven meer dan 254 duizend fans aan dat ze naar ??n of meerdere dance festivals gaan. Volgens de cijfers van de sociale netwerken kunnen Defqon.1, Awakenings en The Flying Dutch (Rotterdam) de meeste bezoekers verwachten.
Het potentieel (of maximaal) aantal bezoekers dat alle festivals gezamenlijk kunnen verwachten bedraagt 578 duizend. Dit aantal komt tot stand doordat mensen via de voornoemde netwerken hebben aangegeven dat ze ge?nteresseerd zijn in een specifiek festival. Bij het aantal mensen dat gaat, worden de ge?nteresseerden opgeteld. Zo ontstaat het potentieel. Overigens de ervaring leert dat lang niet alle ge?nteresseerden zullen gaan.

Top 10
De Top 5 van de festivals zal 57 procent van alle bezoekers mogen verwelkomen, terwijl de Top 10 goed voor 74 procent zal zijn. Amsterdam zal in juni het drukst zijn met 9 festivals gevolgd door Rotterdam met 3 festivals. Bijna 14 procent van alle festivals is een meerdaagse editie.Al eerder werd duidelijk dat juni een zeer drukke maand als het om festivals gaat. Naar verwachting zullen richting het einde van de volgende maand de cijfers van de mensen die gaan nog lichtelijk stijgen. Ondanks dat de organisatoren de cijfers van het aantal verkochte tickets niet vrijgeven is toch mogelijk een aardig beeld van het festival-landschap te krijgen. Navraag bij de grote organisatoren leert dat de festivals meer kaarten verkopen dan het aantal mensen dat aangeeft via Facebook en Partyflock dat gaat. Daardoor ontstaat een vermenigvuldigingsfactor. Een zogenaamde multiplier.

Een eerste schatting leert dat komende maand ongeveer 350 tot 450 duizend kaarten zouden kunnen worden verkocht. Deze schatting komt tot stand door de multiplier ? het het aantal unieke verkochte tickets te delen op het aantal mensen die gaan ? die ontstaat bij de uitverkochte festivals los te laten op de rest van de festivals. Aan de hand van twee scenario's ? laag en hoog ? kun je schatten hoeveel kaarten ongeveer verkocht gaan worden.

Ticketprovider Paylogic zal de meeste transacties doen, terwijl Ticketscript de meeste organisatoren als klant heeft. Gemiddeld kost een regulier ticket 33 euro, een early bird ticket kost ongeveer 22 euro. Voor beide ticket typen moet nog wel een service fee worden betaald. Het goedkoopste ticket is gratis, terwijl het duurste ticket 75 euro bedraagt. De tickets voor alle festivals worden geleverd door 16 verschillende ticket providers.

Download hier de Dance Festival Monitor Forecast juni 2016

Bron: Denis Doeland
Share |