Anna Knaup ontvangt Buma Gouden Harp 2022 tijdens Buma Awards 2022

Hardwell overhandigt maandag 16 mei De Buma Gouden Harp aan Anna Knaup. Dat gebeurt tijdens de uitreiking van de Buma Awards 2022 in Spant in Bussum. Knaup ontvangt de prijs vanwege haar cruciale en faciliterende rol in de ontwikkeling en professionalisering van de Nederlandse dancemuziek.

Anna Knaup kwam via een baantje in de Spaanse horeca in aanraking met dancemuziek. Een naar later blijkt doorslaggevende gebeurtenis, want in Nederland gaat dance een enorme rol spelen in haar leven. Ze gaat de belangen behartigen van DJ's, boekt optredens en wordt projectmanager dance bij de voorloper van Buma Cultuur, Conamus. Vanuit die rol legt Anna Knaup het fundament van Amsterdam Dance Event. In 1996 kwamen ongeveer 300 bezoekers naar de allereerste editie van ADE, waarna het in de loop der jaren uitgroeide tot 's werelds grootste clubfestival met jaarlijks meer dan 300.000 bezoekers en duizenden professionals uit de muziekindustrie.

Niet alleen ADE groeit aan de hand van Knaup. Ook haar eigen agency maakt een groeispurt door. Steeds meer DJ's laten zich vertegenwoordigen door haar bureau en tot op de dag van vandaag mag zij toonaangevend worden genoemd, met artiesten als Hardwell, Afrojack, Kris Kross Amsterdam, San Holo en vele anderen. Daarnaast ontplooide ze nog veel andere activiteiten, maar vrijwel altijd waren die gerelateerd aan de dance.

Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur: "Anna was in 1996 haar tijd ver vooruit. Met vrijwel niks heeft ze ADE neergezet. Daardoor ontwikkelde de dancemuziek zich in rap tempo en kon Nederland een vooraanstaande rol in de wereldwijde elektronische muziekindustrie op zich nemen. Tot op de dag van vandaag is dance Nederlands meest succesvolle muzikale exportproduct en Anna heeft daar zondermeer een belangrijk aandeel in."

Buma Awards
Tijdens de Buma Awards worden componisten, tekstdichters en hun muziekuitgevers geëerd met een Buma Award in diverse categorieën. De Buma Awards Nationaal en Internationaal zijn voor de componisten en tekstschrijvers van de meest gedraaide en bestverkochte singles in 2021. Naast de populariteitsprijzen, worden er ieder jaar ook een aantal juryprijzen uitgereikt. Zo gaat de Lennaert Nijgh Prijs naar de beste tekstdichter, is er de Buma Oeuvre Award Multimedia en tot slot wordt de Lifetime Achievement Award uitgereikt aan een componist die uitzonderlijk en langdurig gepresteerd heeft.

Over Buma/Stemra en Buma Cultuur
Buma Cultuur is opgericht door de Nederlandse auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra en ondersteunt en promoot het Nederlands muziekauteurs recht in zowel Nederland als in de belangrijkste exportmarkten voor de Nederlandse (niet per se Nederlandstalige) muziek. Belangrijke initiatieven van Buma Cultuur zijn: Eurosonic Noorderslag, Amsterdam Dance Event, Buma Music in Motion, Buma Music Academy en de muziekprijzen Buma Awards.
Share |