Drive-in evenement geen blijvertje

In het voorjaar van 2020 stond de wereld opeens op zijn kop en moesten we tal van zaken die vanzelfsprekend waren – zoals boodschappen doen of naar een concert – opeens laten of drastisch anders inrichten. Bij sommigen was dat juist aanleiding voor een hoop creativiteit. Zij probeerden, binnen de strenge maatregelen die er vaak golden, met creatieve manieren te komen om bepaalde activiteiten tóch doorgang te laten vinden. Drive-in concerten en autodisco's zijn daar voorbeelden van. Al moesten ook dat soort evenementen soms wijken voor corona. Nu de wereld zo'n anderhalf jaar met corona leeft er – soms met tussenpozen – weer het een en ander mag qua events, blijken dit soort creatieve oplossingen geen permanent karakter te krijgen.

Autodisco
In het Duitse Schüttorf, net over de grens bij Enschede, schoven de auto's voorzichtig aan voor een heus clubfeest met DJ. Iedereen kon echt volledig uit zijn dak gaan, maar dan wel in zijn eigen auto. In april 2020, toen er in Nederland en Duitsland drastische beperkingen golden voor het openbare leven, maakten honderden bezoekers gebruik van de gelegenheid om toch even lekker uit hun dak te gaan. Ramen open, geluid aan en knallen maar. Auto's parkeren binnen de lijnen, dus anderhalve meter gewaarborgd en zo hoeft ook de autoverzekering niet te snel te worden aangesproken. Het schouwspel, dat in heel Europa navolging kreeg en onder andere de aandacht van de New York Times verdiende, liep in het najaar van 2020 op zijn eind. Het terugkerende evenement viel toch ten prooi aan de coronaregels.

Drive-in concert
Een variant op de autodisco – en natuurlijk ook op de drive-in bioscopen die vroeger zeer populair waren – was het drive-in concert. Het verschil is dat er een regulier optreden met artiest plaatsvindt, in plaats van een DJ-optreden met clubmuziek of hardstyle. In de zomer van 2020 vonden er diverse drive-in concerten en zelfs drive-in festivals plaats, met wisselend succes. Wat ze gemeen hebben is dat ze in 2021 vrijwel geen navolging hebben gekregen. Het idee van genieten van muziek, sfeer en saamhorigheid vanuit de auto, legt het toch af tegen een concert of festival zoals we dat gewend zijn. Organisatoren wagen zich er ook niet aan. Waar traditionele evenementen het risico lopen te moeten afzeggen vanwege strengere maatregelen, geldt voor drive-in evenementen het tegenovergestelde. Zonder strenge maatregelen is er voor deze evenementen te weinig belangstelling.

Toekomst
De toekomst laat zich niet voorspellen, maar feit is dat corona nog niet weg is en ook nog wel even lijkt te blijven. Dat betekent dat ook de evenementenbranche met het virus zal moeten leren leven en alle consequenties dat dit heeft voor het plaatsvinden van documenten. Of we daarom nog vaker vanuit de auto van een evenement zullen genieten, is de vraag. Maar het lijkt er voorlopig niet op.
Share |