Le Guess Who? presenteert tweede editie van concertserie Hidden Musics op festival in 2021

Na een overweldigende eerste editie in 2019 keert concertreeks Hidden Musics in 2021 terug naar Le Guess Who?, 11-14 november in Utrecht.

Hidden Musics presenteert optredens van internationale artiesten die normaal niet op podia of festivals te zien zijn; de rijke, vaak eeuwenoude tradities die ze tot uitvoering brengen kennen vaak hun oorsprong in 'verborgen', afgelegen gebieden over de hele wereld. In 2021 treden als onderdeel van Hidden Musics de volgende artiesten op tijdens het festival: Etran de L'Aïr, Ghalia Benali in 'Hadret Ishq' (ook wel het Sufi-project), Mazaher en Mónika Lakatos. Ored Recordings presenteert daarnaast optredens van Jrpjej en Zaur Nagoy.

Hidden Musics ontstond in 2019 als een samenwerking tussen Le Guess Who?, producer Ian Brennan en oprichter van Glitterbeat Records, Chris Eckman. De concertreeks werd geïnitieerd vanuit de gedeelde overtuiging dat het belangrijk is ondervertegenwoordigde artiesten te presenteren en zo meer aandacht te generen voor muziek die los van trends en ontwikkelingen in de mainstream wordt gemaakt. Hidden Musics tart maatschappelijke conventies om meer ruimte te creëren voor unieke, levendige tradities en rituelen en om die aan een groter en breder publiek te presenteren.

Vanuit de stad Agadez in Niger, die ook wel bekendstaat als "de poort naar de woestijn", weerspiegelt Etran de L'Aïr met zijn muziek het lokale alledaagse leven zoals op bruiloften, doopfeesten, politieke bijeenkomsten en andere evenementen. De constante dialoog tussen drie gitaren maakt de muziek van Etran de L'Aïr even feestelijk als eclectisch.

De Tunesisch-Belgische muzikant, dichter, schrijver, actrice en beeldend kunstenaar Ghalia Benali legt zich toe op veel verschillende muzikale genres en wordt gezien als een artiest die de hedendaagse Arabische muziek mede vormgeeft. Benali's transnationale opvoeding (ze groeide op in Brussel en Zuid-Tunesië) is terug te horen in haar genre-overschrijdende muziek. Voor haar nieuwste project 'Hadret Ishq', ook wel het Sufi-project, presenteert ze haar herinterpretatie van soefi-liederen en -gedichten.

Mazaher is een Egyptisch ensemble van muzikanten en zangers – met name vrouwen – die Zãr-muziek uitvoeren, waarin gezongen liederen worden gecombineerd met hypnotische polyritmes die samen een zuiveringsritueel voor geest vormen. Hoewel Zãr-ceremonies grotendeels zijn verdwenen of zelfs verboden, blijft Mazaher deel uitmaken van een beweging die dit essentiële culturele erfgoed behoedt en bewaart.

Mónika Lakatos was de eerste Roma-zangeres ooit die in 1996 de populaire Hongaarse talentenjacht 'Ki Mit Tud?' won – waar ze zonder eigen medeweten voor werd ingeschreven. Mede dankzij haar krachtige vibrato ontvangt ze veel lof en is ze uitgegroeid tot een ambassadeur voor de cultuur van haar gemeenschap, de Olah Romani.

Producer Bulat Khalilovs Ored Recordings, een Russisch label dat veldopnames van authentieke, traditionele muziek "uit de Kaukasus, Rusland en de rest van de wereld" verzamelt en documenteert, presenteert optredens van Jrpjej en Zaur Nagoy. Jrpjej was de eerste 'echt geproduceerde' release op Ored Recordings en creëert een geluid dat zowel oud als nieuw aanvoelt. Zaur Nagoy staat bekend om zijn duistere en betoverende verhalende liederen en spoken word-ballads.

Share |